ACADEMIA ROMÂNĂ
Comisia de Istorie a Orașelor din România
Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu

Sesiunea anuală a Comisiei de Istorie a Orașelor din România

Periferia, zona suburbană și relația cu teritoriul în evoluția orașelor
26–27 iunie 2025, Sibiu (online)

REPERE TEMATICE

Evoluția așezărilor umane a fost, încă din cele mai vechi timpuri, indisolubil legată și condiționată de caracteristicile formale și funcționale ale teritoriului unde au apărut. Pe măsură ce dimensiunile acestora au crescut și funcțiile lor s-au diversificat, relația dintre oraș și teritoriu a devenit din ce în ce mai complexă. Manifestarea spațială a acestei relații s-a concretizat într-o zonă intermediară, interfață unde relațiile dintre cele două erau filtrate și unde cele două scări se confruntau.

Această zonă a îmbrăcat, de-a lungul timpului, forme diverse (elemente de fortificare și zone non aedificandi asociate lor, zone civile extra muros, periferii, foburguri, suburbii, așezări satelit, zone periubane sau metropolitane ș.a.m.d.). Pe măsură ce orașul a devenit din ce în ce mai strâns legat și puternic condiționat în dezvoltarea sa de aceste zone limitrofe, administrațiile și profesioniștii au trebuit să imagineze și să pună în aplicare operațiuni urbanistice și mecanisme de planificare, reglementare și control din ce în ce mai complexe.

Pe actualul teritoriu al României, aceste realități au îmbrăcat forme variate, cu diferențe notabile în funcție de areal geografic, perioadă istorică, problematică urbanistică și geografică, mecanisme juridice și administrative, forme de proprietate funciară, viziune politică, necesități economice etc.

Pornind de la aceste considerente, organizatorii sesiunii anuale a CIOR așteaptă propuneri de comunicări subsumate temei generale a manifestării, care ar putea să trateze aspecte din istoria așezărilor din România privitoare la:

  • Forme specifice ale periferiei medievale și moderne;
  • Probleme ale locuirii în periferie și în zona suburbană;
  • Probleme și modele administrative în gestionarea relației dintre oraș și localitățile limitrofe;
  • Legislație specifică și reglementări urbanistice pentru teritoriul periurban;
  • Relațiile dintre periferia urbană și administrațiile orașelor;
  • Factorul politic și periferiile;
  • Zona periurbană ca resursă economică, de creștere și de dezvoltare pentru oraș;
  • Industria și transporturile în zona suburbană;
  • Funcția defensivă și militară a zonei periurbane;
  • Zone private și de agrement organizate la marginea orașelor;
  • Urme ale periferiei în contextul dezvoltării urbane;
  • Operațiuni urbanistice în zona suburbană (parcelări, infrastructură, zone de agrement etc.);
  • Concepte și noțiuni privind periferia urbană privite în evoluția lor istorică;
  • Ipostaze ale zonelor metropolitane și sisteme de așezări suburbane;
  • Funcționarea rețelelor de așezări subordonate orașului – relații economice și sociale, probleme demografice, transport și navetism etc.;
  • Teorii și modele de planificare și gestiune a relației dintre oraș și teritoriu.

Reperele prezentate mai sus nu sunt restrictive, ci orientative, motiv pentru care vă invităm să considerați tema sesiunii ca fiind suficient de generoasă și permisivă pentru a include și alte aspecte privitoare la relația dintre oraș și teritoriu.

Cele mai bune lucrări vor fi publicate în revista „Historia Urbana” (indexată BDI și evaluată în categoria B CNCS).

Toader Popescu

DATELE DE ÎNSCRIERE LA SESIUNE

Pentru înscrierea la sesiune, vă rugăm să ne trimiteți titlul comunicării, însoțit de un rezumat de maximum 300 de cuvinte, până la data de 20 mai 2025. Înscrierile pot fi trimise prin e-mail la adresele nicolaescu@icsusib.ro, toaderpopescu@uauim.ro sau/și iacob@icsusib.ro și trebuie să conțină numele și prenumele, titlul științific, instituția unde își desfășoară activitatea, numărul de telefon și adresa de e-mail ale autorului comunicării. Timpul alocat susținerii unei comunicări este de circa 20 de minute.

 

INFORMARE

Deoarece organizarea în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București a sesiunii anuale a CIOR nu s-a putut materializa, aceasta se va desfășura în format online.